Zachciało mi się sernika (znowu) a że w zamrażalniku miałam jeszcze z lata jagody to padło na jagodowy sernik który znalazłam na forum cin cin . Zrobiłam czystą kopię sernika. Ja jednak wolę jeść jagody w innej formie :-), sernik nie był zły był smaczny ale moim zdecydowanym faworytem nadal pozostaje sernik żurawinowy :D, waniliowy i wiedeński. Przepis podaję za Krystyną9:
Sernik jagodowy:
Składniki:
Spód:
* opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)
Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowo-jagodowa:
Spód:
* opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)
Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowo-jagodowa:
700 g sera śmietankowego
3 jajka
200 g białej czekolady
2 łyżki mąki (płaskie)
cukier waniliowy
400-500 ml jagód
Polewa:
300g - 400g śmietany 30% - gęstej (można użyć także 18 - 22% a nawet jogurt grecki)
400-500 ml jagód
Polewa:
300g - 400g śmietany 30% - gęstej (można użyć także 18 - 22% a nawet jogurt grecki)
2 łyżki (płaskie) cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Wykonanie:
Jagody zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyć ser śmietankowy, wbić jajka, dosypać mąkę i cukier waniliowy. Całość zmiksować do połączenia się składników - krótko. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksować. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Piekłam metodą gazetową. Do tortownicy wlać masę serowo-jagodową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Na upieczony sernik wylewamy polewę i wkładamy o wyłączonego ale jeszcze ciepłego piekarnika. po ostygnięciu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Cukrową Wróżkę pt. Białe szaleństwo.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Na upieczony sernik wylewamy polewę i wkładamy o wyłączonego ale jeszcze ciepłego piekarnika. po ostygnięciu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Cukrową Wróżkę pt. Białe szaleństwo.
Moje ostatnie jagody powędrowały do pierogów...Szkoda, powinnam zostawić na ten sernik! Piękny!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie...;)
OdpowiedzUsuńWow! Jagodowy ser.Pycha. Jagody kupię w sklepie.Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ten sernik i bardzo mi smakował, jednak moim owocowym faworytem - jak do tej pory jest porzeczkowy( z czarnej) - pycha! Żurawinowy jeszcze przede mną - przymierzam się:)
OdpowiedzUsuńAleż kolor.. Obłędny.. Domyślam się, że smakuje równie dobrze, jak wygląda..
OdpowiedzUsuńTen sernik to jeden z pierwszych przepisów, które umieściłam na swoim blogu!
OdpowiedzUsuńKolor ma oblędny, a z tego co pamiętam bardzo nam smakował!
Dziękuję Anno-Mario :-), jeszcze zdążysz go upiec :-)
OdpowiedzUsuńIzo
oj tak choć moich rodziców zaskoczył kolor ;) pozdrawiam :-)
Amber
Mam nadzieję że będzie smakował :-)
Ewelajno
To i ja muszę spróbować sernika z czarnej porzeczki jak mówisz że taki dobry :-)
Spenserze
Widzę że też "jesz oczami" spróbuj go a przekonasz się jaki jest :-)
pozdrawiam
Korniku
Twój sernik też bardzo apetycznie wygląda i te porzeczki w tle. Jak widzisz ja też dopiero zaczynam :-). Pozdrawiam :-)
niezwykła jagodowa przygoda ;]
OdpowiedzUsuńpyszna i rewelacyjnie wylądająca.
Jagody jeszcze mam, ale najbardziej zaintrygował mnie przepis na sernik żurawinowy. Nigdy takiego nie piekłam, a kocham żurawiny miłością wielką.
OdpowiedzUsuńKarmel-itko
OdpowiedzUsuńprzygód nigdy dość ;)
Lo
Pozwoliłam sobie przesłać przepis na emaila :-)
jagody! uwielbiam! a ten spód...uwielbiam spody ciastowe ;)
OdpowiedzUsuńAgo
OdpowiedzUsuńW 100% się z Tobą zgadzam ;)