czwartek, 27 stycznia 2011

Sernik jagodowy

Zachciało mi się sernika (znowu) a że w zamrażalniku miałam jeszcze z lata jagody to padło na jagodowy sernik który znalazłam na forum cin cin . Zrobiłam czystą kopię sernika. Ja jednak wolę jeść jagody w innej formie :-), sernik nie był zły był smaczny ale moim zdecydowanym faworytem nadal pozostaje sernik żurawinowy :D, waniliowy i wiedeński. Przepis podaję za Krystyną9: 



Sernik jagodowy:

Składniki:
Spód:

* opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Masa serowo-jagodowa:
 
 700 g sera śmietankowego 
 3 jajka 
 200 g białej czekolady 
 2 łyżki mąki (płaskie) 
 cukier waniliowy
 400-500 ml jagód

Polewa:

 300g - 400g śmietany 30% - gęstej (można użyć także 18 - 22% a nawet jogurt grecki) 
 2 łyżki (płaskie) cukru pudru 
 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Jagody zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyć ser śmietankowy, wbić jajka, dosypać mąkę i cukier waniliowy. Całość zmiksować do połączenia się składników - krótko. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksować. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Piekłam metodą gazetową. Do tortownicy wlać masę serowo-jagodową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Na upieczony sernik wylewamy polewę i wkładamy o wyłączonego ale jeszcze ciepłego piekarnika. po ostygnięciu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.




Przepis dodaję do  akcji organizowanej przez Cukrową Wróżkę pt. Białe szaleństwo.

12 komentarzy:

  1. Moje ostatnie jagody powędrowały do pierogów...Szkoda, powinnam zostawić na ten sernik! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Jagodowy ser.Pycha. Jagody kupię w sklepie.Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam ten sernik i bardzo mi smakował, jednak moim owocowym faworytem - jak do tej pory jest porzeczkowy( z czarnej) - pycha! Żurawinowy jeszcze przede mną - przymierzam się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ kolor.. Obłędny.. Domyślam się, że smakuje równie dobrze, jak wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sernik to jeden z pierwszych przepisów, które umieściłam na swoim blogu!
    Kolor ma oblędny, a z tego co pamiętam bardzo nam smakował!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Anno-Mario :-), jeszcze zdążysz go upiec :-)

    Izo
    oj tak choć moich rodziców zaskoczył kolor ;) pozdrawiam :-)

    Amber
    Mam nadzieję że będzie smakował :-)

    Ewelajno
    To i ja muszę spróbować sernika z czarnej porzeczki jak mówisz że taki dobry :-)

    Spenserze
    Widzę że też "jesz oczami" spróbuj go a przekonasz się jaki jest :-)
    pozdrawiam

    Korniku
    Twój sernik też bardzo apetycznie wygląda i te porzeczki w tle. Jak widzisz ja też dopiero zaczynam :-). Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. niezwykła jagodowa przygoda ;]
    pyszna i rewelacyjnie wylądająca.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagody jeszcze mam, ale najbardziej zaintrygował mnie przepis na sernik żurawinowy. Nigdy takiego nie piekłam, a kocham żurawiny miłością wielką.

    OdpowiedzUsuń
  10. Karmel-itko
    przygód nigdy dość ;)

    Lo
    Pozwoliłam sobie przesłać przepis na emaila :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jagody! uwielbiam! a ten spód...uwielbiam spody ciastowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ago
    W 100% się z Tobą zgadzam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie strony i pozostawienie komentarza :-).