wtorek, 14 grudnia 2010

Pigwa kandyzowana w syropie.

Ostatnie pigwy w tym roku zebrane wykorzystałam do zrobienia jej w formie kandyzowanej. Różnica polegała na tym że zawsze u mnie w domu taką pigwę robiło się z owoców które wcześniej  były zalane alkoholem. Dlatego tutaj musiałam trochę inną metodą zrobić pigwę.
 

Kandyzowana pigwa

1 kg pigwy 
cukier
3 gożdziki
gwiazdka anyżu
laska wanilii

Owoce pigwy obieram i usuwam gniazda nasienne. Do rondla wlewam odrobinę wody,wrzucam owoce i zasypuję cukrem. Na średnim ogniu gotuję aż do momentu kiedy pigwa stanie się szklista. 



Taką pigwę możemy podarować w ramach prezentów gwiazdkowych :-).



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie strony i pozostawienie komentarza :-).