sobota, 16 kwietnia 2011

Słodko-kwaśno, zimowo-słonecznie jak na kwiecień przystało.

Miało być inaczej, miał być chleb może i kolejny ale nie byle jaki bo razowy a na dodatek z ostatniej WP 113. Miał bo nie wyszedł tak jak bym sobie tego życzyła bo zbity ledwo co wyrośnięty i bardziej przypomina z wyglądu babkę piaskową która ma charakterystyczną górkę przechodzącą przez całą długość keksówki. Dlatego też uznałam że nie wstawię zdjęcia ale nie dam za wygraną upiekę go jeszcze raz bo radzieccy żołnierze wiedzieli co dobre :-).  Jest za to krajanka przy której nie obyło się bez przygód. Zrobiłam ją z 1 i 1/2 przepisu.To był jeden z takich dni kiedy nie należało zbliżać się do kuchni. Przepis lekko zmodyfikowałam a znalazłam go u Dorotus i tu.  

Krajanka żurawinowo-cytrynowa

Składniki na spód:

90g masła
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki

Wszystko razem wymieszać i wcisnąć w blaszkę o wymiarach 20x20 cm. Podpiec na złoto przez około 15-20 minut w 165 C. Dla mojego piekarnika było to zdecydowanie za mało dlatego dałam 180 a pomimo to ciasto spieniło mi się poszło w górę i stwardniało ?!?.

Składniki na masę żurawinową:

Tutaj skorzystałam z pomysłu z fabryki przepisów bo miałam zamrożone żurawiny.

3 szklanki mrożonej żurawiny
4 łyżki wody
3 łyżki cukru waniliowego

Żurawiny zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż woda wyparuje a z owoców powstanie gęsta masa. Można ją zmiksować lub taką pozostawić do stygnięcia. chłodną masę należy wyłożyć na upieczony spód.

Składniki na piankę cytrynową:

2 jajka
niecałe pół szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki soku z cytryny

Białka oddzielić o żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodając żółtka i cukier. Dodać sok z cytryny i ubić razem. Dodać mąkę i wymieszać, wylać na żurawiny.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 C około 40 minut (u mnie 30 min) aż do zrumienienia. Schłodzić w lodówce i kroić w kwadraty.  

6 komentarzy:

  1. ale pysznie sie zapowiada to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawina i cytryna -piękne smaki! Ciasto pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudowne smaki w tym cieście! Wygląda bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ciekawa aranżacja smaków :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę to spróbować:) Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ago:
    Polecam :-)

    Amber:
    Zgadzam się w zupełności.

    Anno-Mario:
    Dziękuję i polecam.

    Magdo:
    Spróbuj a przekonasz się że jest również smaczna. Pozdrawiam

    Słodziutkie okazje:
    Spróbuj bo warto :-).

    Pozdrawiam Was serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie strony i pozostawienie komentarza :-).